Complexe arbeidsmarkt vraagt om oplossingen

Voor gemeenten wordt het steeds lastiger om voldoende kundige mensen te vinden. Ook het samenstellen van goede, evenwichtige teams is een hele uitdaging. Dit heeft onder andere te maken met de uitstroom van oudere medewerkers. Hoe kom je dan met elkaar tot een goede samenwerking? Astrid Hoevenagel van Cens-or en afvalspecialist Sjaak Dreuning gingen op zoek naar mogelijke oplossingen.

Astrid Hoevenagel van Cens-or en Sjaak Dreuning, een bevlogen professional in de afvalwereld, werken sinds een aantal jaar met veel plezier samen. Recent hadden ze een inspirerend gesprek over de arbeidsmarkt in de fysieke leefomgeving, waarbij ze hun ervaringen, inzichten, kansen en zorgen met elkaar hebben gedeeld.  Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat de huidige arbeidsmarkt complex te noemen is.

Verschillende generaties

“Wij zien dat er sprake is van een uitstroom van ervaren professionals en een hoog verloop van collega’s die relatief kort onderdeel uitmaken van een team”, vertelt Astrid. Daarnaast is het volgens haar lastig om professionals te vinden met twee tot drie jaar ervaring. De nieuwe teams bestaan vaak uit verschillende generaties, die onderling verschillen als het gaat om hun kijk op werk, privé en leren. “De starters zijn vaak meer generalistisch opgeleid. Ze willen graag een bijdrage leveren aan maatschappelijk relevante thema’s, zoals duurzaamheid, klimaat en vergroening.”

Buiten groeit de druk op de leefomgeving, omdat het aantal mensen en huizen toeneemt. Er is meer bedrijvigheid en mensen stellen andere eisen aan de buitenruimte. Gemeenten hebben tegelijkertijd te maken met grote gemeentelijke ambities en een personeelstekort. Je ziet dit terug in beheer- en beleidsvacatures op het gebied van groen, water, civiel en afval.

Uitdagingen teamleiders

Het zal u niet verbazen dat het voor gemeentelijke teams een uitdaging is om onder deze omstandigheden resultaten te boeken. Belangrijke vragen hierbij zijn: ‘Wat bindt het team?’, ‘Welke focus hebben ze met elkaar?’ en ‘Welke tools zijn inzetbaar als alle vacatures zijn ingevuld?’

Astrid en Sjaak zijn het erover eens dat het in een team belangrijk is om te focussen op samenwerking, en inzicht te krijgen in elkaars motivatie en mogelijke onderlinge irritaties. De DISC-analyse, die inzicht biedt in elkaars gedrag en persoonlijkheid, kan daar een oplossing voor zijn.

Sjaak geeft aan dat kennissessies over niet-inhoudelijke onderwerpen, bijvoorbeeld over lastige processen binnen het team, een positief effect hebben. Dit geldt ook voor individuele aandacht. “Gehoord worden, oprechte interesse krijgen van teamgenoten en tijd nemen voor elkaar, kunnen de onderlinge verhoudingen verbeteren.”

Sjaak coacht regelmatig nieuwe starters en zij-instromers in het werkveld. “Voor een vakgebied waarvoor er geen echte hbo- en wetenschappelijke opleiding bestaat, kan deze hands-on praktijkervaring een echte meerwaarde zijn.”

Wat kan Cens-or betekenen?

Cens-or is gespecialiseerd in het werven en selecteren van (tijdelijke) professionals met kennis van de leefomgeving. Ook zijn wij gecertificeerd om persoonlijkheidsanalyses (DISC-analyses) af te nemen. Bovendien hebben we ervaring met uiteenlopende HR-vraagstukken gericht op loopbaan- en mobiliteitsvraagstukken, en bieden we een Traineeprogramma. Meer informatie? Neem dan gerust contact op met Astrid Hoevenagel van Cens-or via 06 15898647 of via astrid.hoevenagel@cens-or.nl.

 

 

ineke-pensioen

Nieuwsartikelen

Cens-or sponsort golfclub Zeegersloot

Cens-or sponsort golfclub Zeegersloot

De Cyber Groep heeft golfclub Zeegersloot uit Alphen aan den Rijn jarenlang gesponsord. Maar nu Cyber Advies is overgenomen en verhuisd naar Deventer, heeft Cens-or de sponsoring van de golfclub overgenomen. “Het is een mooie win-winsituatie”, vertelt Astrid...

Koffie drinken met oude bekenden is altijd een goede idee

Koffie drinken met oude bekenden is altijd een goede idee

Onlangs werd het Astrid maar weer eens duidelijk dat een bakje koffie drinken met oude bekenden eigenlijk al-tijd wel een goed idee is. Zo spraken Wieke van der Heide en Astrid elkaar 20 jaar na hun eerste ontmoeting als organisatieadviseurs bij KplusV weer eens....

Succesvolle plaatsingen voor Cens-or in 2023

Succesvolle plaatsingen voor Cens-or in 2023

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er is veel vraag naar goed opgeleide mensen. Daarnaast wordt de vijver waaruit gevist kan worden steeds kleiner. Dat betekent krapte op de arbeidsmarkt. Daarom heeft Cens-or zich in 2023, naast tijdelijke...

Hou mij op de hoogte van het laatste nieuws