Complexe arbeidsmarkt vraagt om oplossingen

Voor gemeenten wordt het steeds lastiger om voldoende kundige mensen te vinden. Ook het samenstellen van goede, evenwichtige teams is een hele uitdaging. Dit heeft onder andere te maken met de uitstroom van oudere medewerkers. Hoe kom je dan met elkaar tot een goede samenwerking? Astrid Hoevenagel van Cens-or en afvalspecialist Sjaak Dreuning gingen op zoek naar mogelijke oplossingen.

Astrid Hoevenagel van Cens-or en Sjaak Dreuning, een bevlogen professional in de afvalwereld, werken sinds een aantal jaar met veel plezier samen. Recent hadden ze een inspirerend gesprek over de arbeidsmarkt in de fysieke leefomgeving, waarbij ze hun ervaringen, inzichten, kansen en zorgen met elkaar hebben gedeeld.  Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat de huidige arbeidsmarkt complex te noemen is.

Verschillende generaties

“Wij zien dat er sprake is van een uitstroom van ervaren professionals en een hoog verloop van collega’s die relatief kort onderdeel uitmaken van een team”, vertelt Astrid. Daarnaast is het volgens haar lastig om professionals te vinden met twee tot drie jaar ervaring. De nieuwe teams bestaan vaak uit verschillende generaties, die onderling verschillen als het gaat om hun kijk op werk, privé en leren. “De starters zijn vaak meer generalistisch opgeleid. Ze willen graag een bijdrage leveren aan maatschappelijk relevante thema’s, zoals duurzaamheid, klimaat en vergroening.”

Buiten groeit de druk op de leefomgeving, omdat het aantal mensen en huizen toeneemt. Er is meer bedrijvigheid en mensen stellen andere eisen aan de buitenruimte. Gemeenten hebben tegelijkertijd te maken met grote gemeentelijke ambities en een personeelstekort. Je ziet dit terug in beheer- en beleidsvacatures op het gebied van groen, water, civiel en afval.

Uitdagingen teamleiders

Het zal u niet verbazen dat het voor gemeentelijke teams een uitdaging is om onder deze omstandigheden resultaten te boeken. Belangrijke vragen hierbij zijn: ‘Wat bindt het team?’, ‘Welke focus hebben ze met elkaar?’ en ‘Welke tools zijn inzetbaar als alle vacatures zijn ingevuld?’

Astrid en Sjaak zijn het erover eens dat het in een team belangrijk is om te focussen op samenwerking, en inzicht te krijgen in elkaars motivatie en mogelijke onderlinge irritaties. De DISC-analyse, die inzicht biedt in elkaars gedrag en persoonlijkheid, kan daar een oplossing voor zijn.

Sjaak geeft aan dat kennissessies over niet-inhoudelijke onderwerpen, bijvoorbeeld over lastige processen binnen het team, een positief effect hebben. Dit geldt ook voor individuele aandacht. “Gehoord worden, oprechte interesse krijgen van teamgenoten en tijd nemen voor elkaar, kunnen de onderlinge verhoudingen verbeteren.”

Sjaak coacht regelmatig nieuwe starters en zij-instromers in het werkveld. “Voor een vakgebied waarvoor er geen echte hbo- en wetenschappelijke opleiding bestaat, kan deze hands-on praktijkervaring een echte meerwaarde zijn.”

Wat kan Cens-or betekenen?

Cens-or is gespecialiseerd in het werven en selecteren van (tijdelijke) professionals met kennis van de leefomgeving. Ook zijn wij gecertificeerd om persoonlijkheidsanalyses (DISC-analyses) af te nemen. Bovendien hebben we ervaring met uiteenlopende HR-vraagstukken gericht op loopbaan- en mobiliteitsvraagstukken, en bieden we een Traineeprogramma. Meer informatie? Neem dan gerust contact op met Astrid Hoevenagel van Cens-or via 06 15898647 of via astrid.hoevenagel@cens-or.nl.

 

 

ineke-pensioen

Nieuwsartikelen

In gesprek met Astrid op Vakbeurs Openbare Ruimte

In gesprek met Astrid op Vakbeurs Openbare Ruimte

Op de Vakbeurs Openbare Ruimte, het tijdelijke middelpunt van de openbare ruimte in Nederland, geeft Astrid je op 27 en 28 september vanuit stand 2.03.08 concrete tips om binnen korte termijn de juiste vakspecialist als nieuwe collega te verwelkomen. Alvast een...

Ineke Venker na 36 jaar trouwe dienst met pensioen

Ineke Venker na 36 jaar trouwe dienst met pensioen

Na 36 jaar trouwe dienst hebben wij op 29 juni afscheid genomen van onze Ineke. Ineke gaat namelijk, als eerste van de Cyber Groep, met een welverdiend pensioen. In al die jaren dat Ineke in dienst was, heeft ze ons ondersteund en ontzorgd bij alles wat met financiën,...

Zonnige 13e editie van ‘Cyber-Quarant Golfje’ groot succes

Zonnige 13e editie van ‘Cyber-Quarant Golfje’ groot succes

Afgelopen vrijdag vond alweer de 13e editie van het ‘Cyber-Quarant Golfje’ plaats bij Golfclub Zeegersloot. En wat voor één! Ruim 80 deelnemers, ervaren en minder ervaren, deden tijdens de prachtige dag mee aan een wedstrijd of kregen een clinic van de pro’s van...

Hou mij op de hoogte van het laatste nieuws