Cens-or spreekt de taal van de mensen!

Provincie Flevoland

Eigenlijk was Philip Salm al met pensioen. Toch was hij het thuiszitten na een week al beu. Hij wilde iets betekenen voor de maatschappij. Na een paar korte opdrachten kwam hij begin dit jaar via Cens-or bij de provincie Flevoland terecht als ‘programmamanager schone leefomgeving’. Philip voelt zich er als een vis in het water. “Het bevalt geweldig!”

Philip Salm heeft zijn hele leven bij de overheid gewerkt, waar hij verschillende functies vervulde. Het langst zat hij bij de gemeente Apeldoorn, waar hij 15 jaar directeur was van de dienst Milieu, Mobiliteit en Openbare ruimte.

Philip Salm

In 2019 ging Philip met pensioen. “Dat heb ik een week vol gehouden, maar al snel bleek dat ik er nog niet aan toe was. Mensen zeiden ook tegen mij dat ik nog helemaal niet klaar was met werken; ik stond nog ‘aan’. Ik kreeg het advies om voor mezelf te beginnen en dingen te doen die ik leuk vond. Daarop heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

En niet zonder succes. Korte tijd later voerde Philip een opdracht uit voor Sharon Dijksma, destijds wethouder van Amsterdam. Vervolgens assisteerde hij als bestuursadviseur tijdelijk de wethouders voor Openbare ruimte en Financiën bij de gemeente Amersfoort.

In december 2020 begon Philip weer met het zoeken naar een nieuwe job. Op aanraden van een bekende zocht hij contact met Cens-or. Hij stuurde zijn CV op en niet veel later kwam Cens-or met een vacature voor ‘programmamanager schone leefomgeving’ bij de provincie Flevoland. “Ik had deze vacature zelf ook al gezien, maar het is heel lastig om daar op eigen titel binnen te komen. Dan is het toch handiger als dat via een bureau gaat. En dat bleek ook het geval. Cens-or heeft mij er ‘gelanceerd’ en ik ben geaccepteerd!”, vertelt hij lachend.

Cens-or success

Schone leefomgeving

Als ‘programmamanager schone leefomgeving’ werkt Philip in het team Milieu van de provincie. “Mijn taak is om te zorgen voor een programma waarmee de provincie een bijdrage kan leveren aan een schone leefomgeving, met name op het gebied van geluid en lucht. Hoe kunnen we bijdragen aan minder geluidsdruk en meer stilte? En hoe zorgen we ervoor dat de lucht in Flevoland nog schoner wordt?”

In principe geldt de baan voor een jaar, met een optie tot verlenging. “Of ik die verlenging zie zitten? Als ik van toegevoegde waarde kan zijn en ze mij na dit jaar nog willen hebben, dan graag. Ik heb het er geweldig naar mijn zin!” Het enige wat lastig was, is dat degene die hem selecteerde vrijwel direct na zijn komst thuis kwam te zitten met een burn-out. “Ik heb dus een tijdje geen aansturing gehad.”

Ook merkt hij dat het ‘soort’ mensen bij een provincie anders is dan bij een gemeente. “Ze staan verder van de burger af, terwijl het voor gemeenten veel vanzelfsprekender is om rekening te houden met de burger. Anderzijds zie ik ook dat er veel expertise zit bij de collega’s, bijvoorbeeld op het gebied van geluid. Dat is heel leuk en leerzaam. Het is alleen jammer dat ik ze nog weinig fysiek heb ontmoet!”

Informele sfeer

Met Cens-or heeft Philip goede ervaringen. “Ik merk dat er belangstelling voor je is; zeker ook toen mijn leidinggevende wegviel. Ze probeerden me echt op weg te helpen. Heb je hier aan gedacht? Kun je het niet zo doen? Zou je niet met die leidinggevende kunnen praten? Er wordt heerlijk gespard om dingen op te lossen en dat heb ik heel erg gewaardeerd.”

Daarmee is Cens-or volgens Philip echt een praktisch ingesteld bedrijf. “Bovendien hebben ze veel feeling met de markt; Cens-or spreekt echt de taal van de mensen. Ook is de sfeer heel informeel. Ik ben er nu een keer of drie geweest en iedere keer merk ik de meerwaarde van een klein bedrijf. Iedereen kent elkaar en alles is heel laagdrempelig. Het is gewoon een prettig bureau waar ze niet allemaal in Tesla’s rondrijden. En wat mij betreft moeten ze dat ook niet gaan doen!”

Onze successen